lørdag 2. november 2013

Rokokko

Rokokko 
er perioden og stilen som følger etter barokken rundt midten av 1700-tallet. Ordet er avledet av det franske rocaille, som betyr skjell eller ujevn klippeformasjon. Rokokko er først og fremst forbundet med Ludvig XVs regjeringstid i Frankrike.
Periodens fremste kjennetegn er asymmetriske former, S-formete og C-formete kurver med blomster, lyse og lette farger, og naturalistiske motiver. Den kom mest til uttrykk i interiører, i møbelkunst og i kunsthåndverk.

Rokokko er på mange måter en overklassestil, knyttet til det franske hoffet, og malerkunstens motiver er hyrdescener og scener fra de små salongene som ble så populære på denne tiden. Det som er mest interessant er en gryende interesse for naturen, skjønt naturen må vel i streng forstand karakteriseres som park, men dekoren ble mer leken og livlig, og de asymmetriske mønstrene utfordret mange slags håndverkere, og for første gang fikk man møbler som var bekvemme å sitte i. En av Nordens fremste visediktere til hørte denne perioden, nemlig Carl Michael Bellman.

At dekorkunsten også ga grobunn og inspirasjon for vår egen rosemaling, og for jernovnene ved Ulefoss jernverk, der den fremste rokokkokunstneren Henrik Bech holdt til. Hans altertavle og orgelomramming i Kongsberg kirke hører til det fremste vi har av rokokkokunst i Norge. Krystallysekronene fra Nøstetangen i samme kirke er også utsøkte arbeider fra samme tid.
Ellers må nevnes Damsgård hovedgård, Blumenthalrommet i Rasmus Meyers samlinger, interiør i Stiftsgården i Trondheim, Leangen hovedgård og interiøret i Bergstaden Siir.
Blumenthal. Rasmus Meyer. Bergen

Blumenthal

Uvdal stavkirke


Damsgaard hovedgård Bergen


Leangen hovedgård Trondheim

Kongsberg kirke. Henrik Bech


Kongsberg kirke. Nøstetangen

Røros kirke

Stiftsgården i Trondheim

Stiftsgården


Stiftsgården

Malere – Utenfor Norden

Her representert ved Fragonard, William Hogarth  og Antoine Watteau


Jean-Honoré Fragonard

(født 5. april 1732, død 22. august1806 i Paris) var en fransk rokokkomaler.
Fragonard, som hadde studert under Chardin, har blitt mest kjent for sine malerier av elskende par i hager, for eksempel Husken og Overraskelsen, samt små hendelser ved hemmelige kjærlighetsmøter, for eksempel Det stjålne kysset.



William Hogart




Antoine Watteau



Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar